Turkiyenin en basarili yelken kluplerinden biri haline gelen Era Bodrum Yelken Kulübü'nu kurma fikri 1989 yılında ERA Yatcılık in Bodrum Kupası Yat Yarışları‘nı organize etme kararı ile start almıştır.
Öncelikle bodrum guletlerinde yelken kullanımını yaymak ve bu konu üzerine dikkatleri çekmek amacı ile çıkılan yolda yarış organizasyonunun başarısına parelel olarak 1993 yılında Kulüp federe edilmiş ve Optimist dalındaki kurslarina başlamıştır.
Denizcilik ve Yatçılık alanında Türkiye Turizminin en önemli konumundaki Muğla ilinde bunca yapılan yatırıma rağmen çocuklarına yelken eğitimi verebilecek bir kurumun olmama ayıbı da bu karardan sonra tarihe karışmıştır. Kısa bir süre sonra Era Yelken Kulübü Türkiye birincileri yetiştiren, milli takıma sporcu gönderen bir kurum haline gelmiştir.
EBYK, yeni kulüplerin bölgede faaliye geçmesi için yapılan çalışmalara her türlü desteği vermesine karşın 2000 li yıların başına kadar optimist ve lazer bölümlerinde eğitim ve faaliyet gösteren tek kurum olarak özveri ile çalışmalarını sürdürmüştür. Özellikle kış aylarında Turkiye Yelken Federasyonunun hazırlık kamplarını bölgemizde yapmış olması yelkene özendirme girişimlerinde çok faydası olmuştur.
Kulubumuz, Turizm hareketinin en yoğun olarak yaşandığı sehirlerden birisinde faaliyet göstermekte olması sebebi ile gençlerin çok küçük yaşta zararli alışkanlıklarla tanışmasının kaçınılmaz olduğu gerçeği ile yola çıkarak onları bilinçlendirmenin ve korumanın yolunun spor ve spor dallarının içerisinde ise yöre gençlerine en uygun olanın yelken olduğu bilinciyle hareket etmektedir.